petak, 19. veljače 2010.

Izgubljena ovca

Piše Marko Livadičanin

Eto ti ga na."Naš" fra Petar se opet oglasio. Dao je podugačak interview sarajevskom portalu "Depo". Nije mogao dugo izdržati, valjda nedostatak posla, da svom narodu (pretpostavljam) po krvi, ubrizga novu injekciju punu prezira, pomješanu s dobrom dozom neistina, uz to obogaćenu svakojakim otrovnim tvarima, koja kod svakog istinskog BH Hrvata izaziva u najmanju ruku muku, treskavicu i uzbuđenje. Ali kod njegovih istomišljenika druge vjere suprotan je efekt, podsmijeh i ugodno raspoloženje. Vole oni fra Petra. A on je uvjeren da je se pretplatio na istinu i da je njegovo viđenje jedino točno. A točno je da one koji su ga školovali, a i danas ga plaćaju, s užitkom najblaženije rečeno oštro kritizira, a svoje studente vodi u zabludu u kojoj se i sam nalazi. I što je najgore, to ne primjećuje. Oni čije interese brani su to brzo spoznali. Zato je i tražen sugovornik, a šačica njegovih pobornika, kad se negdje na Internetu objavi njegov tekst, drmaju noćnu smjenu, u namjeri da svojim komentarima od miša stvore slona. Pričinjavati se može svašta, ali miš ostaje miš, kao što će naš fra Petar i dalje, bojim se, sijati kukolj misleći da je žito.

Kruh koji oni peče nije za objed, sam ga ne jede, pa nezna. On jede tuđi kruh. Tijesto mu se miješa obično u medresama a za brašno se brinu oni na čijim čelima stoji "multikulturalnost". Fra Petar najrađe krivce traži u redovima svog naroda, da može i sam opravdati svoju ulogu, koju je si dodjelio, a drugi u njegovoj sredini koji od toga imaju koristi rado prihvatili. I ne smije mu tu ništa faliti. Fali mu samo bistre pameti, koja mu je toliko zamućena bosanskom idejom, da je i rijeka Bosna čistija od nje. Izgubljena je on ovca. Ipak, Pastiru je i ona draža od onih 99 koje je ostavio u potrazi za tom.

Što to zbori fra Petar? Par zanimljivosti. Tuđman, Šušak, Boban su po njemu krivci sadašnjeg stanja Hrvata u Bosni. Po toj "jednostavnoj" logici Hrvati su uz Srbe odgovorni za rat. Nigdje ni riječi o Referendumu Hrvata za opstojnost BiH, inače je nebi bilo ni na papiru! Nigdje ni riječi da je Izetbegević nudio Tuđmanu Hercegovinu, na što on nije pristao. Nigdje ni riječi o ofenzivi ABIH na Hrvate u srednjoj Bosni i njihovom protjerivanju, gdje je omjer snaga bio 7:1 u korist Bošnjaka. Nigdje ni riječi da je Hrvatska iz svog proračuna spašavala Muslimane-Bošnjake, slala oružje i drugu materijalnu i humanitarnu pomoć. O prihvatu izbjeglica da ne govorimo. Nigdje ni rječi o deblokadi Bihaćkog džepa i oslobađanju ostataka BiH od strane Hrvatske vojske. Tko je to sve odobrio? Tuđman, Chiang Kai-shek ili Kunta Kinte? Da toga nije bilo najkasnije u zimu 1992. bi toj državi postavili nadgrobnu ploču. Ali "povjesničara" to nimalo ne zanima. Ne može biti što ne smije biti. Istina je da je bilo pogrešaka, i to ne malih, ali sve svaliti na Hrvate je neukusna laž i falsificiranje povijesti!

Po fra Petru je eto Juga bila socijalna zemlja. Jeste, s produktivnošću od 20% zapadnoeuropskog prosjeka. I studentu prve godine ekonomije je jasno da to ne može dugo potrajati. S kreditima je često slično kao i s lijekovima. Možeš razvlačiti, ali pitanje je do kada. Priznao je da je šef te zemlje bio diktator, kojeg hvali što je se borio protiv druge diktature. Baš fino. Jedno zlo se borilo protiv drugog, da bi jedno hvalio a drugo proklinjao. A zajednički nazivnik mu eto ne igra nikakvu ulogu. Svašta, posebno za onoga tko po svojoj dužnosti trebao da teži za pravom istinom. No dobro. Naš fra Petar je isto čovjek. Smije i on griješiti. Griješi i kad se protivi trećem enitetu i hvatskom kanalu. Navodno ili se, kako kaže, ne može financirati, ili ne znamo upraviti. A zapravo je stvar samo u jednom, tj. prije svega u pridjevu "hvatski". Tu očgledno mladog svećenika spopada muka. Da nije tako, znao bi da i bošnjački mediji grcaju u dugovima, pa opet rade. Novca će se naći, kao i za "Krivaju" ili njihove brojne rudnike, a za hrvatske medije sigurno neće. A mora neko i ljenčuge u tim predjelima isto financirati. Tko još smije smanjiti "boračke" penzije ili ukinuti dotacije i kojekakve razne povlastice? Pokušali su, pa dokle su stigli?

Kakve veze ima dodjela Večernjakova pečata u Mostaru Miloradu Dodiku s Hrvatima? Pa zna se tko je vlasnik te tiskovine. Hrvati nisu.

Fra Petar priznaje da je BiH ne uređena zemlja, a svi znaju kakav je uz to gospodarsko stanje i gdje završava proračunski novac kojeg Hrvati uplaćivaju. Najmanje kod njih i to najviše zbog njihovog nerješenog statusa i dominacije Bošnjaka, koji na tom primjeru jasno šalju signale kako vide budućnost te tvorevine. Ne iseljavaju samo Hrvati iz Livna, Rame, Tomislavgrada, iz hercegovačkih sela i gradova, nego to čine i Bošnjaci i Srbi iz drugih krajeva BiH. Koliko ih je u zadnjih 15 godina završilo u SAD-u, Kanadi, Norveškoj, Danskoj, Švedskoj...? Čudno ili slučajno, dotični ne spominje Sarajevo. Pažljiv je naš fra Petar.

Također ne može pristati ni na treći entitet, jer bi to bilo, kako navodi, "pristajanje na rezultate etničkog čišćenja" Cijeli svijet je pristao na to, što je doduše žalosno, ali činjenično, pa umjesto da Hrvate nešto pripadne, on mu uskraćiva i to. Odjednom imamo istinskog boraca za pravdu. Naravno, kad Hrvati trebaju da plate tuđi račun.

Kardinal Vinko Puljić, očigledno nije baš oduševljen svojim mladim svećenikom, a vjerujem ne samo on, pa mu je nedavno zabiberio da su “subraća nosila teret svakodnevnice, dok je on studirao vani." Da su subraća znala da će im ovakav doći nazad, vjerujem da bi svi dobrovoljno ponijeli i više nego što mogu.Ovako im samo još preostaje molitva za izgubljenu ovcu. Nadam se da će biti uslišana. Inače će nam dotični i dalje sijati kukolj. A za gnjojivo isto neće biti problema.

Nema komentara:

Objavi komentar